W dniu 01.09.2019 r. w Żelazkowie odbyło się Powiatowo – Gminne Święto Plonów.
Gminę i Miasto Stawiszyn reprezentowała delegacja sołectwa Piątek Mały: Jolanta Gulska, Ewa Janczak, Wojciech Gulski, Paweł Migdał, Jerzy Żeśko, Rafał Wcisłek oraz Patrycja Nowakowska. Delegacja wystąpiła w starodawnych strojach żniwnych, niosąc stare narzędzia używane podczas żniw – sierp, grabie, cep. Wejście delegacji niosącej w dzieży chleb zostało nagrodzone brawami oraz wywołało ogólny zachwyt wśród gości i uczestników imprezy.
Podczas powiatowych dożynek odbył się już IX Festiwal Tradycyjnych Smaków ” organizowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Kraina Nocy i Dni”. W tym roku Gminę i Miasto Stawiszyn reprezentowały Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Zbiersk.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Zbiersk w zajęły I miejsca w Kategorii ,, Regionalne produkty i potrawy pochodzenia roślinnego z ziemniaka, kapusty ,pomidora, mąki i farsze roślinne, produkty pochodzenia roślinnego”. Nasze Panie przygotowały Jesienne smaki. Polędwiczki duszone w sosie śliwkowym. W tym roku śliwki były głównym bohaterem, ponieważ można je wykorzystać nie tylko do słodkich wypieków i przetworów. Świeże śliwki połączone z mięsem wieprzowym i korzennymi przyprawami to świetna propozycja na rodzinny obiad. Rozpływające się w ustach mięso i słodkie owoce możemy podać w towarzystwie ryżu , czy śląskich klusek.
Ponadto Panie zajęły II miejsca w Kategorii II – ,,Sekrety smaku- nalewki i napoje regionalne( alkoholowe i bezalkoholowe)”. Hitem okazała się ,,Bomba witaminowa – aromatyczny domowych kompot z owoców leśnych” która łączy w sobie słodycz i wspomnienie letnich, słonecznych dni Wybrałyśmy kompot wieloowocowy, zdrowy , pełen witamin, który powinien stać się zamiennikiem dla niezdrowych obecnie napojów kupowanych w sklepach. Powrót do tradycyjnych napojów , które nie są trudne do przyrządzenia. Smak i zapach gotowanego kompotu to powrót do czasów dzieciństwa.
Panie przygotowały również inne ,tradycyjne i przepyszne dania takie jak: faszerowane pomidory mięsem mielonym i serem, czy śliwki z kruszonką pod bezową pierzynką.
Było warto ponieważ Panie otrzymały wspaniałe nagrody, które z pewnością wzbogacą wyposażenie ich kuchni i pozwolą na przygotowanie następnych smakowitych potraw.