Koła gospodyń wiejskich i zespoły biesiadne jako twórcy produktów lokalnych mający wpływ na rozwój obszarów wiejskich

 

Wartość całkowita:

27 622,50 zł
 

Kwota dofinansowania:

22 850 zł
Wkład własny: 4 772,50 zł
Podpisanie umowyCel projektuGaleria

 

Celem operacji jest poinformowanie i zapoznanie 150 członków grupy docelowej  przedstawicieli jednostek samorządu terytorialnego, organizacji i stowarzyszeń, mieszkańców Gminy i Miasta Stawiszyn oraz Powiatu Kaliskiego na temat potencjału zespołów biesiadnych i kół gospodyń wiejskich jako twórców  produktów lokalnych oraz przedstawicieli lokalnej tradycji i dziedzictwa kulturowego wsi jednocześnie przyczyniającymi się do rozwoju obszarów wiejskich.  Cel operacji zostanie zrealizowany poprzez organizację konkursu  kulinarnego i spotkania informacyjno- integracyjnego podczas, którego odbędzie się panel dyskusyjny w trakcie, którego koła gospodyń wiejskich i zespoły biesiadne przedstawią specyfikę swojej działalności, zaprezentują swoje produkty lokalne oraz posiadany potencjał i wiedzę w zakresie lokalnych tradycji i dziedzictwa, które było im przekazywane z pokolenia na pokolenie. Efektem udziału członków grupy docelowej w konkursie kulinarnym i spotkaniu informacyjno – integracyjnym będzie zdobycie wiedzy i doświadczenia wśród członków grupy w zakresie posiadanego przez koła gospodyń wiejskich i zespoły biesiadne potencjału do wytwarzania produktów lokalnych co jest jednoznaczne ze zwiększeniem podejmowania inicjatyw oraz działań, które poprzez wykorzystanie tych zasobów wpłyną na rozwój Gminy i Miasta Stawiszyn, Powiatu Kaliskiego, a przede wszystkim obszarów wiejskich. Ponadto podczas spotkania  członkowie grupy  będą mogli zwiększyć swoją wiedzę w zakresie  promocji produktów lokalnych dzięki wysłuchaniu samorządowców, przedstawicieli kół gospodyń wiejskich i zespołów biesiadnych, którzy posiadają doświadczenie w promocji lokalnych produktów i wiedzą jakie działania należy podjąć, aby ta promocja była skuteczna. Spotkanie informacyjne -integracyjne oraz konkurs kulinarny jest nawiązaniem i kontynuacją operacji realizowanej w ubiegłym roku, którego tematem przewodnim było poznanie walorów kół gospodyń wiejskich i zespołów biesiadnych jako produktów lokalnych.