Tegoroczne XVIII Wojewódzko – Diecezjalne Dożynki Wielkopolskie odbyły się w Liskowie 28 sierpnia 2016r. Całość imprezy zainaugurowano otwarciem wystawy rolniczej, na której swoje stoiska zaprezentowali regionalni przedsiębiorcy oraz instytucje z branży rolniczej.
Dożynki Wojewódzkie w Liskowie stały się świetnym miejscem do zorganizowani i zaprezentowania lokalnych produktów spożywczych w odbywającym się równocześnie VI Festiwalu Tradycyjnych Smaków w Krainie Nocy i Dni Lokalnej Grupy Działania 7.
W tym roku Gminę i Miasto Stawiszyn reprezentowały panie z KGW w Zbiersku Kolonii oraz MGOK w Zbiersku. W swoim MENU panie zaproponowały: „Królową pomidorową z tradycyjnym makaronem, pieczeń z karkówki z twarożkiem i ćwikłą, papierowy jabłecznik z cynamonem Babci Stasi, a także nalewki – listkówkę wiśniową, nalewkę aroniową oraz rozgrzewającą rozkosz – pigwówkę. Za tę właśnie ROZGRZEWAJACĄ ROZKOSZ PIGWOWĄ panie zdobyły pierwsze miejsce w Kategorii II „Sekrety smaku – nalewki i napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe) oraz najciekawsza aranżacja stoiska.
Swoja obecnością wspierała nas Burmistrz Stawiszyna Justyna Urbaniak.
Goście dożynek uczestniczyli we mszy świętej pod przewodnictwem Biskupa Kaliskiego Edwarda Janiaka, a zaraz po obrzędzie dożynkowym, zaprezentowanym przez Zespół Pieśni i Tańca „Łany” Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, obejrzeli m.in. występ zespołu „Liskowianie”, chóru „Discantus” z Liskowa, pokaz psów myśliwskich. Wręczono także nagrody w plebiscycie „Super Sołtys Wielkopolski 2016”.
Ogromnym wydarzeniem był występ zespołu BAJM, w którym uczestniczyło tysiące osób.
Autor: Joanna Górska