20 MAJA – ŚWIATOWY DZIEŃ PSZCZÓŁ

Powiększ obraz

Żyje ich w Polsce około 470 gatunków, czyli mniej więcej tyle, ile gatunków ptaków.
Za to na całym świecie opisano gatunków ponad 20 tys. Żyją samotnie, w luźno powiązanych grupach lub w rodzinach o skomplikowanym systemie społecznym, zakładając gniazda
w ziemi, opuszczonych norach lub dziuplach, pustych łodygach, czy martwym drewnie.
Są istotnymi zapylaczami, zarówno roślin uprawnych jak i dzikich.

Mowa oczywiście o pszczołach.

Dlaczego pszczoła jest ważna…

Co nam dają pszczoły? Oczywiście pyszny i ceniony już przez starożytnych miód,
ale także propolis, pyłek, wosk pszczeli czy pierzgę. To jednak nie najważniejsze zadanie tych pożytecznych owadów. Znacznie poważniejszą rolą jest zachowanie właściwej równowagi oraz bioróżnorodności naturalnej.

Każdy ekosystem to niezliczona ilość gatunków roślin i zwierząt oraz niezwykle skomplikowana sieć wzajemnych zależności. Dlatego, by zachować w nim równowagę, należy oczywiście chronić wszystkie elementy wchodzące w skład skomplikowanej machiny. Niektóre mają jednak szczególne znaczenie.

To właśnie dzięki pracy pszczół możliwy jest wzrost oraz owocowanie roślin rolniczych
i ogrodniczych
. Zapylanie sprawia też, że plony są większe, a same warzywa i owoce dużo lepszej jakości.

Szacuje się też, że blisko 90% roślin dzikorosnących zależna jest od pszczół i innych owadów zapylających. Te z kolei – stanowiąc pożywienie, a także schronienie dla wielu zwierząt – warunkują ich przetrwanie. To również dzięki pszczołom zawiązują się nasiona, powstają jagody czy orzechy, będące pokarmem dzikich ptaków i ssaków.