Zespół Szkół w Stawiszynie w 2016/2017 realizował program edukacyjny „Porcja Pozytywnej Energii” marki Crispy Natural, nad którym patronat objęły następujące instytucje: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu UP w Poznaniu, Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Kaliszu, Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię Przekreślony Kłos oraz honorowy patronat sprawował Rzecznik Praw Dziecka.
Uczniowie, którzy wzięli udział w programie, poznali zasady zdrowego odżywiania, wartości odżywcze owoców i warzyw, budowę układu pokarmowego, zależności pomiędzy sposobem odżywiania się, a stanem zdrowia oraz choroby, które mogą być powiązane z niezdrową dietą.
Punktem kulminacyjnym było przygotowanie wystawy konkursowych prac plastycznych
pt. „Owoce i warzywa spożywam codziennie”.
Program realizowały:
– pani Danuta Łuczak w klasie I a,
– pani Daria Wojtczak w klasie I b,
– pani Renata Zielińska w klasie II a,
– pani Mariola Kaczała w klasie IV a,
– pani Monika Malinowska w klasie VI b.
teks/foto: ZS w Stawiszynie